Okazja użycia:

obiad
Stopień trudności:

średnio trudny
Temperatura podania:

na ciepło
Dla wegetarian:

tak
Chcesz pokazać, że kuchnia nie kryje przed Tobą żadnych tajemnic?
A może potrzebujesz dania, które przywoła smaki dalekich podróży?
Przygotuj gęsty i kremowy chowder – zupę rybaków, która może zastąpić cały posiłek – szczególnie,
jeśli podasz do niej kawałek chrupiącej bagietki. Chowder możesz przyrządzić na bazie serka Hochland Naturalnie, że pyszny! Gouda, z dodatkiem dowolnych ryb i owoców morza, w zależności od tego,
na co jest sezon i co akurat masz pod ręką.
My pokazujemy elegancką wersję z mulami. Łosoś lub pstrąg również doskonale się sprawdzą.
Dodaj do potrawy szczyptę chilli i szklankę białego wina – wieczór jest Twój
Ser Hochland Naturalnie, że pyszny!
Gouda …………………………………………………………….. 240g
Szalotka obrana, pokrojona w kostkę ……………….. 50g
Mule obrane i sparzone ………………………………….. 100g
Chili papryka ………………………………………………………. 5g
Bulion drobiowy …………………………………………….. 80ml
Białe wino ………………………………………………………. 80ml
Śmietana 36% ………………………………………………. 200ml
Oliwa z oliwek ………………………………………………… 30ml
Ziemniak obrany pokrojony w kostkę ……………… 200g
W garnku podgrzej oliwę. Pokrój drobno szalotkę i chilli, wrzuć na oliwę i podsmaż.
Pokrój w kostkę ziemniaka, dodaj do garnka i przesmaż.
dodaj do garnka bulion drobiowy i białe wino, ugotuj, tak aby ziemniaki zmiękły.
Dodaj kolejno śmietanę i ser Naturalnie, że pyszny! Gouda. Zmniejsz płomień palnika i mieszaj stale do rozpuszczenia sera.
Na sam koniec dodaj mięso muli, sparzone i obrane z muszli. Gotuj 2-3 minuty.
Chowder możesz podawać w zwykłych miseczkach albo w specjalnych kokilkach lub garnuszkach z przykrywką.
Najlepiej smakuje z bagietką zapieczoną z masłem ziołowym lub czosnkowym. Po nalaniu zupy do misek, posyp każdą porcję listkami kolendry.