Ze śmietanką
maasdamer
mmentaler
gouda z pomidorami
Okazja użycia:
obiad
Stopień trudności:
średnio trudny
Temperatura podania:
na ciepło
Dla wegetarian:
tak
Gouda
CHOWDER Z MULAMI, DYMKĄ, SEREM KREMOWYM Z DODATKIEM CHILLI I KOLENDRY
przepisgouda

Chcesz pokazać, że kuchnia nie kryje przed Tobą żadnych tajemnic?

A może potrzebujesz dania, które przywoła smaki dalekich podróży?

Przygotuj gęsty i kremowy chowder – zupę rybaków, która może zastąpić cały posiłek – szczególnie,
jeśli podasz do niej kawałek chrupiącej bagietki. Chowder możesz przyrządzić na bazie serka Hochland Naturalnie, że pyszny! Gouda, z dodatkiem dowolnych ryb i owoców morza, w zależności od tego,
na co jest sezon i co akurat masz pod ręką.

My pokazujemy elegancką wersję z mulami. Łosoś lub pstrąg również doskonale się sprawdzą.

Dodaj do potrawy szczyptę chilli i szklankę białego wina – wieczór jest Twój

Składniki:

Ser Hochland Naturalnie, że pyszny!
Gouda …………………………………………………………….. 240g
Szalotka obrana, pokrojona w kostkę ……………….. 50g
Mule obrane i sparzone ………………………………….. 100g
Chili papryka ………………………………………………………. 5g
Bulion drobiowy …………………………………………….. 80ml
Białe wino ………………………………………………………. 80ml
Śmietana 36% ………………………………………………. 200ml
Oliwa z oliwek ………………………………………………… 30ml
Ziemniak obrany pokrojony w kostkę ……………… 200g

Przygotowanie:

W garnku podgrzej oliwę. Pokrój drobno szalotkę i chilli, wrzuć na oliwę i podsmaż.

Pokrój w kostkę ziemniaka, dodaj do garnka i przesmaż.

dodaj do garnka bulion drobiowy i białe wino, ugotuj, tak aby ziemniaki zmiękły.

Dodaj kolejno śmietanę i ser Naturalnie, że pyszny! Gouda. Zmniejsz płomień palnika i mieszaj stale do rozpuszczenia sera.

Na sam koniec dodaj mięso muli, sparzone i obrane z muszli. Gotuj 2-3 minuty.

Chowder możesz podawać w zwykłych miseczkach albo w specjalnych kokilkach lub garnuszkach z przykrywką.

Najlepiej smakuje z bagietką zapieczoną z masłem ziołowym lub czosnkowym. Po nalaniu zupy do misek, posyp każdą porcję listkami kolendry.