Okazja użycia:

śniadanie
Stopień trudności:

łatwy
Temperatura podania:

na zimno
Dla wegetarian:

tak
Pyszne i proste danie, idealne na śniadanie lub przekąskę.
6 kromek żytniego chleba
2 łyżki masła
1 kalarepa
1 jabłko
1 opakowanie sera Hochland Naturalnie, że pyszny! Ze śmietanką
Składniki na dip:
4 łyżki g oleju lnianego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy francuskiej
Szczypta soli
1 łyżka miodu
Dodatkowo:
50 g prażonych orzechów laskowych
Garść świeżej mięty
Kromki żytniego chleba smarujemy cienko z dwóch stron masłem i grillujemy na patelni do zarumienienia.
Wszystkie składniki na dip mieszamy w miseczce do połączenia składników. Jabłko kroimy w bardzo cienkie plastry, kalarepkę obieramy i również kroimy na cienkie plasterki. Zgrillowane kromki smarujemy serkiem Hochland Naturalnie, że pyszny! ze śmietanką, układamy naprzemiennie plasterki jabłka i kalarepki, polewamy dipem, i posypujemy posiekaną miętą oraz posiekanymi orzechami laskowymi.