Ze śmietanką
maasdamer
mmentaler
gouda z pomidorami
Okazja użycia:
obiad, kolacja
Stopień trudności:
średnio trudny
Temperatura podania:
na ciepło
Dla wegetarian:
nie
Ze śmietanką
Kopytka szpinakowe z szynką parmeńską i śmietankowym sosem
ze śmietanką

Jeśli zostały Ci ziemniaki z poprzedniego dnia i masz w lodówce odrobinę szynki lub wędzonego boczku
oraz kubeczek naszego sera Naturalnie, że pyszny! Ze Śmietanką – jesteś w domu!

Przygotujesz delikatną, kremową potrawę w duchu #zerowaste, która zaspokoi Twój głód i złagodzi zmęczenie. A jeśli masz na parapecie doniczkę z ziołami i dodasz do dania kilka listków pietruszki lub
tymianku, to ten przepis ze zwykłego obiadu zmieni się w majstersztyk godny wytrawnego szefa kuchni.

Składniki:

Ciasto:
Ugotowane ziemniaki ………………………………… 600g
Mąka ziemniaczana …………………………………… 180g
Żółtko …………………………………………………… 1 sztuka
Szpinak świeży …………………………………………… 100g
Sól ……………………………………………………… do smaku

Pozostałe składniki:
Ser Hochland Naturalnie, że pyszny!                     
Ze Śmietanką ……………………………………………. 120g
Szynka parmeńska ……………………………………….. 40g
Szalotka ……………………………………………………….. 40g
Oliwa z oliwek ………………………………………….. 2 łyżki
Śmietanka 30% ………………………………………… 200ml
Tymianek świeży ………………………………… do smaku
Listki natki pietruszki ………………………………. pęczek

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj żółtko
i sól, wymieszaj.

Umyj liście szpinaku, wyciśnij sok w sokowirówce, dodaj do ciasta. W miarę potrzeby dodaj mąkę ziemniaczaną, uformuj wałek i potnij na kopytka.

Gotuj w osolonej wrzącej wodzie do momentu, gdy kopytka wypłyną, po wypłynięciu gotuj jeszcze 1 minutę, hartuj w zimnej wodzie.

Szynkę parmeńską pokrój w drobną kostkę, na patelnię wlej oliwę z oliwek, następnie dodaj szynkę, usmaż na chrupko, odlej nadmiar tłuszczu.

Posiekaj szalotkę i dodaj do usmażonej szynki, następnie dodaj śmietanę oraz ser Naturalnie, że pyszny! Ze Śmietanką.

Na talerz lub miskę wlej porcję sosu. Ułóż na nim stosik kopytek. Udekoruj listkami natki pietruszki.

Do sosu dodaj listki tymianku oraz bardzo drobno pokrojoną natkę pietruszki.