Okazja użycia:

obiad, kolacja
Stopień trudności:

średnio trudny
Temperatura podania:

na ciepło
Dla wegetarian:

tak
Pyszne, aromatyczne danie, które doskonale sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja.
2 średnie cukinie
szczypta soli
100 g pomidorków koktajlowych
Na sos serowy:
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 szalotka
200 ml śmietany 30%
1 opakowanie sera Hochland Naturalnie, że pyszny! Emmentaler
łyżka posiekanego tymianku
łyżka posiekanej mięty
łyżka posiekanego oregano
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
Cukinię tniemy w paski za pomocą temperówki do warzyw julienne na spaghetti lub za pomocą obieraczki do warzyw (wtedy powstaną dłuższe wstążki parpadelle). Wkładamy do sitka, solimy i odstawiamy do odsądzenia. W międzyczasie przygotowujemy sos serowy. Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę rumienimy. Zalewamy śmietanką, podgrzewamy, a następnie dodajemy ser i cały czas mieszając podgrzewamy. Kiedy masa zgęstnieje dodajemy posiekane świeże zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy makaron z cukinii. Mieszamy. Podajemy z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.