Ze śmietanką
maasdamer
mmentaler
gouda z pomidorami
Okazja użycia:
obiad
Stopień trudności:
średnio trudny
Temperatura podania:
na ciepło
Dla wegetarian:
tak
Emmentaler
Serowa zupa krem ze szpinakiem, orzechami włoskimi, gałką muszkatołową i szalotką

Niezwykle kremowa zupa przygotowana na bazie sera kremowego Hochland Naturalnie, że pyszny! Emmentaler.

Prosta i szybka do ugotowania potrawa bez użycia mięsa i makaronu, a jednocześnie bardzo pożywna i aromatyczna. Inspirowana azjatyckimi sycącymi zupami podawanymi w misce.

Składniki:

Ser Hochland Naturalnie, że pyszny!
Emmentaler …………………………………………………………. 480g
Śmietana 30% ………………………………………………………… 200ml
Bulion drobiowy …………………………………………………….. 800ml
Szpinak mrożony ……………………………………………………… 200g
Gałka muszkatołowa ………………………………………… do smaku
Orzechy włoskie …………………………………………………………. 60g
Szalotka pokrojona w kostkę ……………………………………… 20g
Masło ………………………………………………………………………… 10g
Liście botwinki ……………………………………………… do dekoracji
Papryka czerwona ……………………………………….. do dekoracji
Oliwa bazyliowa …………………………………………… do dekoracji

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj bulion, dodaj ser Naturalnie, że pyszny! Emmentaler oraz śmietanę.
Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, stale mieszając.

Dodaj tartą gałkę muszkatołową.

Na suchej patelni upraż orzechy włoskie, odstaw do ostygnięcia i posiekaj.

Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę, następnie szpinak.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do głębokiej miski wlej zupę, na środku ułóż przesmażony szpinak, posyp posiekanymi orzechami.

Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrafinowany efekt, posyp listkami botwinki i piórkami czerwonej papryki. Kilka kropli smakowej oliwy, np. bazyliowej lub szczypiorkowej dopełni dzieła.