Okazja użycia:

obiad
Stopień trudności:

średnio trudny
Temperatura podania:

na ciepło
Dla wegetarian:

tak
Niezwykle kremowa zupa przygotowana na bazie sera kremowego Hochland Naturalnie, że pyszny! Emmentaler.
Prosta i szybka do ugotowania potrawa bez użycia mięsa i makaronu, a jednocześnie bardzo pożywna i aromatyczna. Inspirowana azjatyckimi sycącymi zupami podawanymi w misce.
Ser Hochland Naturalnie, że pyszny!
Emmentaler …………………………………………………………. 480g
Śmietana 30% ………………………………………………………… 200ml
Bulion drobiowy …………………………………………………….. 800ml
Szpinak mrożony ……………………………………………………… 200g
Gałka muszkatołowa ………………………………………… do smaku
Orzechy włoskie …………………………………………………………. 60g
Szalotka pokrojona w kostkę ……………………………………… 20g
Masło ………………………………………………………………………… 10g
Liście botwinki ……………………………………………… do dekoracji
Papryka czerwona ……………………………………….. do dekoracji
Oliwa bazyliowa …………………………………………… do dekoracji
W rondelku zagotuj bulion, dodaj ser Naturalnie, że pyszny! Emmentaler oraz śmietanę.
Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, stale mieszając.
Dodaj tartą gałkę muszkatołową.
Na suchej patelni upraż orzechy włoskie, odstaw do ostygnięcia i posiekaj.
Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę, następnie szpinak.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do głębokiej miski wlej zupę, na środku ułóż przesmażony szpinak, posyp posiekanymi orzechami.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrafinowany efekt, posyp listkami botwinki i piórkami czerwonej papryki. Kilka kropli smakowej oliwy, np. bazyliowej lub szczypiorkowej dopełni dzieła.