Okazja użycia:

śniadanie
Stopień trudności:

łatwy
Temperatura podania:

na zimno
Dla wegetarian:

tak
Hummus może być aromatycznym składnikiem lekkiego śniadania w orientalnym stylu.
Na hummus serowy:
200 g ugotowanej ciecierzycy
50 g lodowatej wody
1 ząbek czosnku
1 opakowanie Hochland Naturalnie, że pyszny! Gouda
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki kuminu
Sól do smaku
Dodatkowo:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ogórek
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
Sól, pieprz
Wszystkie składniki na hummus serowy wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji pasty. Solimy do smaku.
Ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy.
Rzodkiewkę kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy drobno.
Hummus wykładamy na dwa talerze. Jeden posypujemy sałatką z ogórka i papryki, drugi rzodkiewką i szczypiorkiem.