Ze śmietanką
maasdamer
mmentaler
gouda z pomidorami
Okazja użycia:
obiad
Stopień trudności:
łatwy
Temperatura podania:
na ciepło
Dla wegetarian:
tak
Gouda z pomidorami i szczypiorkiem
TAGLIATELLE W KREMOWYM SOSIE Z CURRY I JARMUŻEM

Pyszne danie makaronowe, które można przygotować z dodatkiem dowolnych grzybów: pieczarek,
boczniaka, borowika lub kurek. Idealne na późne lato i jesień.

Prawdziwe “comfort food”. Przepis na bazie serka Hochland Naturalnie, że pyszny! Gouda
z pomidorami i szczypiorkiem
. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

Ser Hochland Naturalnie, że pyszny!
Gouda z pomidorami i szczypiorkiem ………………….. 120g
Ugotowany makaron tagliatelle ………………………………. 480g
Mix grzybów (boczniaka, portobello, borowik) ………… 300g
Jarmuż ……………………………………………………………………. 100g
Zielone curry w paście ……………………………………………… 10g
Śmietana 36% ………………………………………………………… 200g
Szalotka pokrojona w kostkę ……………………………………. 10g
Czosnek ………………………………………………………………. 2 ząbki
Olej ………………………………………………………………………… 10ml
Pieprz kruszony ………………………………………………. do smaku
Listki natki pietruszki …………………………………… do dekoracji
Szczypior dymka …………………………………………. do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, przelej go oliwą.

Grzyby oczyść i pokrój w kostkę o wielkości około 1,5 cm.

Jarmuż umyj w wodzie z odrobiną soli, następnie przepłucz.

Na patelnię wlej olej, następnie przesmaż szalotkę, czosnek oraz grzyby. Smaż na złoty kolor.

Dodaj śmietanę, pastę curry oraz ser Naturalnie, że pyszny! Gouda z pomidorami i szczypiorkiem.

Dodaj pieprz kruszony do smaku. Gotuj około 2 minuty na małym ogniu.

Do głębokiego talerza nalej sos, następnie zrób gniazdko z makaronu. Udekoruj danie kilkoma listkami pietruszki.