Ze śmietanką
maasdamer
mmentaler
gouda z pomidorami
Okazja użycia:
obiad
Stopień trudności:
łatwy
Temperatura podania:
na ciepło
Dla wegetarian:
nie
Maasdamer
Tortilla z grillowanymi warzywami, serem, kurczakiem i awokado sosem

Pełnowartościowe danie idealne na kolację, przygotowane na bazie serka Naturalnie, że pyszny! Maasdamer.
Barwna potrawa z dodatkiem papryk w trzech kolorach, czerwonej cebuli oraz cukinii.

Przyprawiona pachnącym rozmarynem i usmażona na oliwie z oliwek. Po przygotowaniu
pokrojona w trójkąty – każdy zjada tyle, na ile ma ochotę. Niewiele potraw smakuje najmłodszym
tak bardzo jak to danie.

Składniki:

Ser Hochland Naturalnie, że pyszny!
Maasdamer ……………………………………………… 120g
Tortilla pszenna ………………………………………… 4 szt.
Warzywa grillowane:
Papryka (3 kolory) …………………………………….. 100g
Cukinia ……………………………………………………….. 40g
Cebula czerwona ………………………………………… 20g
Oliwa z oliwek …………………………………………… 20ml
Awokado ……………………………………………… 1 sztuka
Pierś z kurczaka ………………………………………… 100g
Olej rzepakowy …………………………………………. 20ml
Bazylia …………………………………………… kilka gałązek
Rozmaryn ………………………………………….. do smaku
Sól, pieprz ………………………………………….. do smaku

Przygotowanie:

Warzywa umyj. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w cząstki, cukinię pokrój w plastry o grubości pół centymetra.

Cebulę czerwoną podziel na ćwiartki, wymieszaj warzywa z oliwą i rozmarynem, dopraw solą i pieprzem.

Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, dopraw solą i pieprzem, dodaj olej rzepakowy.

Na rozgrzanej patelni przesmaż kurczaka, odłóż na ręcznik papierowy.

Awokado obierz i pokrój w plastry.

Na suchą rozgrzaną patelnię połóż tortillę.

Posmaruj tortille serem Naturalnie, że pyszny! Maasdamer.

Połowę tortilli posyp warzywami grillowanymi, kurczakiem, plasterkami awokado i listkami bazylii. Przykryj drugą połową i przekręć na drugą stronę.