Kliknij na
opakowanie sera,

aby poznać prosty przepis
na pyszne, ciepłe danie.

Ze śmietanką

Ze śmietanką

Kopytka
szpinakowe
z szynką
parmeńską
i śmietankowym sosem

ze śmietanką

Jeśli zostały Ci ziemniaki z poprzedniego dnia i masz w lodówce odrobinę szynki lub wędzonego boczku
oraz kubeczek naszego sera Naturalnie, że pyszny! Ze Śmietanką – jesteś w domu!

Przygotujesz delikatną, kremową potrawę w duchu #zerowaste, która zaspokoi Twój głód i złagodzi zmęczenie. A jeśli masz na parapecie doniczkę z ziołami i dodasz do dania kilka listków pietruszki lub
tymianku, to ten przepis ze zwykłego obiadu zmieni się w majstersztyk godny wytrawnego szefa kuchni.

Składniki:

Ciasto:
Ugotowane ziemniaki ………………………………… 600g
Mąka ziemniaczana …………………………………… 180g
Żółtko …………………………………………………… 1 sztuka
Szpinak świeży …………………………………………… 100g
Sól ……………………………………………………… do smaku

Pozostałe składniki:
Ser Hochland Naturalnie, że pyszny!                     
Ze Śmietanką ……………………………………………. 120g
Szynka parmeńska ……………………………………….. 40g
Szalotka ……………………………………………………….. 40g
Oliwa z oliwek ………………………………………….. 2 łyżki
Śmietanka 30% ………………………………………… 200ml
Tymianek świeży ………………………………… do smaku
Listki natki pietruszki ………………………………. pęczek

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj żółtko i sól, wymieszaj.

Umyj liście szpinaku, wyciśnij sok w sokowirówce, dodaj do ciasta. W miarę potrzeby dodaj mąkę ziemniaczaną, uformuj wałek i potnij na kopytka.

Gotuj w osolonej wrzącej wodzie do momentu, gdy kopytka wypłyną, po wypłynięciu gotuj jeszcze 1 minutę, hartuj w zimnej wodzie.

Szynkę parmeńską pokrój w drobną kostkę, na patelnię wlej oliwę z oliwek, następnie dodaj szynkę, usmaż na chrupko, odlej nadmiar tłuszczu.

Posiekaj szalotkę i dodaj do usmażonej szynki, następnie dodaj śmietanę oraz ser Naturalnie, że pyszny! Ze Śmietanką.

Do sosu dodaj listki tymianku oraz bardzo drobno pokrojoną natkę pietruszki.

1

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj żółtko i sól, wymieszaj.

2

Umyj liście szpinaku, wyciśnij sok w sokowirówce, dodaj do ciasta. W miarę potrzeby dodaj mąkę ziemniaczaną, uformuj wałek i potnij na kopytka.

3

Gotuj w osolonej wrzącej wodzie do momentu, gdy kopytka wypłyną, po wypłynięciu gotuj jeszcze 1 minutę, hartuj w zimnej wodzie.

4

Szynkę parmeńską pokrój w drobną kostkę, na patelnię wlej oliwę z oliwek, następnie dodaj szynkę, usmaż na chrupko, odlej nadmiar tłuszczu.

5

Posiekaj szalotkę i dodaj do usmażonej szynki, następnie dodaj śmietanę oraz ser Naturalnie, że pyszny! Ze Śmietanką.

6

Do sosu dodaj listki tymianku oraz bardzo drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Podanie:

Na talerz lub miskę wlej porcję sosu. Ułóż na nim stosik kopytek. Udekoruj listkami natki pietruszki.